HDR 4K en High Dynamic Range televisies; het klinkt allemaal zo mooi, maar merk je er ook echt iets van. HDR draait om veel meer dan alleen een hoge helderheid, want ook de zwartwaarde van het scherm is net zo belangrijk. Het bepaald mede het dynamisch bereik en heeft dan ook een sterke invloed op onze perceptie van beelden op tv.

De betere zwartwaarde geeft je beeld een natuurlijke diepte en zorgt er ook voor dat kleuren beter tot hun recht komen. Maar dit is niet alles, want je moet je beelden natuurlijk wel kunnen weergeven zonder artefacten.

En de huidige beeldstandaarden veroorzaken erg makkelijk banding effecten in donkere scenes. Daarom zie in plaats van subtiele gradaties, duidelijke banden van soms onnatuurlijke en donkere kleuren. Terwijl onze ogen net erg gevoelig zijn voor deze zeer fijne gradaties in donkere scenes.

Wat zijn de voordelen van HDR?

Content in HDR heeft een veel groter lichtbereik dan standaard content, waardoor je eigenlijk meer beeldinformatie je te zien krijgt. Daarnaast wat je met HDR ziet, ligt dichterbij de realiteit dan wat je met SDR ziet.

Een HDR televisie is beter in staat om de kleinste verschillen in licht te laten zien dan een SDR tv. Daardoor zie je zowel in de donkere als de lichte gedeelten van het scherm meer details. Dit merk je bijvoorbeeld bij films met donkere scènes, waarbij de schaduwen geen geheimen meer voor je hebben.

Bron: RU Connected